Program promicanja tolerancije kod djece

Edu mapa poštujemo različitosti

Edu mapa

Edu mapa je didaktički materijal sa znanstvenom potporom za rad u nastavi i odgojnim skupinama, a namijenjena je nastavnicima, odgojiteljima i djeci od 3 do 10 godina te njihovim roditeljima.

Ciljevi

Uvažavanje različitosti, promicanje tolerancije i altruizma kao vrhunskih ljudskih vrijednosti. Senzibilizacija najmlađih za probleme i potrebe osoba s invaliditetom.

Provedba

Uz ovaj materijal ćete s djecom provoditi radionice, igrati igre i praviti igrokaze. Proučiti ćete međusobne razlike, pomoći djeci kod integracije u grupu i raditi na prihvaćanju i povezivanju.

Moduli

PRAKTIČNA PRIMJENA UČENJA KROZ IGRU I PRIMJERE

Radionice i aktivnosti su podrobno opisane u priručniku koji je zamišljen kao niz uputa za vođenje radionica, a sadrži i igre, igrokaze te dodatne materijale - popis preporučenih slikovnica i sl. Iako su aktivnosti koje se provode u jednoj radionici predviđene za jednokratni susret, sugestijama i predlaganjem dodatnih aktivnosti želimo potaknuti odgojitelje na kreativnu upotrebu materijala u dužem vremenskom periodu.

 

Misija i ciljevi

KAKO DO TOLERANTNIJEG DRUŠTVA

Naše razumijevanje različitosti je društveno konstruirano. Djeca usvajaju stavove i kulturalne norme pod utjecajem kulture u kojoj su odgojena (Gollnick i Chinn, 2002.; prema Maričić, 2009). Jedna od prvih razlika s kojom se djeca susreću su djeca s posebnim potrebama i/ili invaliditetom. Važno je istaknuti da su odgojitelji i učitelji u odličnoj poziciji olakšati proces prihvaćanja djece s posebnim potrebama u vrtićima i školama (Gollnick & Chinn, 2002; prema Nikolaraizi, 2005).

Najznačajniji način na koji dijete uči predrasude je kroz modeliranje, odnosno učenje ponašanja kroz promatranje i imitaciju najznačajnih ljudi ili članova svoje obitelji. Ako se oni ponašaju tako da prihvaćaju sebe i druge, veća je vjerojatnost da će se na isti način ponašati i djeca. Dijete će vjerojatnije slijediti model ponašanja roditelja s kojim ima topao afektivan odnos, a takav način učenja će biti najznačajniji za djecu mlađu od sedam godina (Bergen, 2001).

Radionice

KORACI DO TOLERANCIJE

Tema radionice je uočavanje i prepoznavanje različitosti među obiteljima. Igrom i veselom bojankom potiče se razgovor o obiteljima. Uspoređivanjem različitih obitelji uočavaju razlike na neosuđujući način.

Uspoređujući malu jednoroditeljsku obitelj i veliku obitelj s puno članova djeci želimo poslati pozitivnu poruku kako su sve te obitelji u redu. Ne postoji pravilo kako treba izgledati „prava“ obitelj. Sve su prave i jednako važne. (Maleš D., Milanović M., Stričević L., 2003.) Ovom radionicom možete pomoći djeci koja žive samo s jednim roditeljem, djeci rastavljenih roditelja, djeci koja se iz bilo kojeg razloga osjećaju loše jer njihova obitelj nije kao većina drugih obitelji.

Radionica se može izvoditi obilježavajući Međunarodni dan obitelji.

U ovoj radionici djecu podučavamo kroz njima najprihvatljiviji oblik- kroz IGRU! Uz pomoć ilustriranih didaktičkih kartica upoznaju se s djecom drugačijeg porijekla, vjere, izgleda, interesa. Odašiljemo poruku kako sve razlike, pa čak i nepoznavanje jezika nisu prepreke zajedničkom druženju i igranju.

Cilj radionice je stvaranje pozitivne slike o sebi, drugima i pozitivnog okruženja u kojem se nitko neće osjećati loše zbog svog fizičkog izgleda ili drugih razlika.

Odgojitelji koji su pilotirali program tvrde kako je ova radionica vrlo korisna za rad u skupinama u kojima postoji dijete s invaliditetom.

Djeca se upoznaju s mnogim pojmovima vezanih za invaliditet. Naučit će kako pomoći slijepoj osobi, kako ju pravilno voditi, što je brajica, što su pomagala i mnoge druge korisne stvari.

Uz pomoć didaktičkih ilustriranih kartica i kartica s fotografijama Paraolimpijaca promoviramo uspješne sportaše osobe s invaliditetom. Upoznavanje umjetnika koji slika nogama, odašiljemo djeci pozitivnu poruku kako se sve može postići strpljenjem, vježbom i radom.

Na prijedlog mnogih odgojitelja s kojima smo radili na pilotiranju projekta odlučili smo se i za radionicu s roditeljima. I odrasli se suočavaju s raznim predrasudama bili oni svjesni njih ili ne.

Kroz jednostavnu radionicu odgojitelji predstavljaju program Edu mape roditeljima te su oni otvoreniji prema programu koje prolazi njihovo dijete. Ujedno, radionicom postižemo cilj osvještavanja predrasuda kod roditelja te prihvaćanje i razumijevanje vlastitih stavova.

Iskustva

ŠTO SU REKLI O PROGRAMU

Edu mapa

CIJENE I NARUDŽBE
 • SET EDU MAPE
 • 1 - 4 kom.
 • Cijena: 300 kn/kom
 • Poštarina: 20 kn
 • NARUČITE
 • SET EDU MAPE
 • 5 - 9 kom.
 • Cijena: 280 kn/kom
 • Poštarina: 35 kn
 • NARUČITE
 • SET EDU MAPE
 • 10 - ? kom.
 • Cijena: 220 kn/kom
 • Poštarina: besplatna
 • NARUČITE

Kontaktirajte nas

U SLUČAJU STRUČNE PODRŠKE ILI NARUDŽBE
SMAK - SMART MEDIA KNOWLEDGE
Zinke Kunc 2, Zagreb
prodaja: tina@smak.hr
stručna podrška: danko@smak.hr